Genet e 115-vjecares befasojne shkencetaret

I gjithe kodi gjenetik i nje gruaje qe jetoi deri 115 vjec u zbulua nga shkencetaret gjate nje seminari ne Kanada, te cilet arriten ne perfundimin se jetegjatesia fshihet shpesh ne genet tona.

Gruaja hollandeze, e cila ishte me e moshuara ne bote ne kohen e vdekjes se saj, nuk kishte asnje shenje skleroze dhe nje testim provoi se ajo zoteronte nje mendje ne kapacitetin e nje 60-vjecareje.

Pas dhjete vitesh studimi te detajuar, shkencetaret arriten te zbulonin harten e plote gjenetike te gruas dhe vertetuan se brenda trupit te saj, kishte disa gjene qe e mbrojten nga prekja prej sklerozes dhe semundjeve te tjera tipike per te moshuarit.

Perpara se te vdiste ne menyre paqesore, gruaja qe jetoi me shume se nje shekull te plote i dhuroi trupin e saj shkences, duke lejuar mjeket qe te studionin trurin, organet e tjera dhe te gjithe kodin e saj gjenetik.

Doktoresha Henne Holstege, e Departamentit te Gjenetikes Klinike ne nje qender mjekesore ne Amsterdam, tha se gruaja kishte disa ndryshime te rralla gjenetike ne ADN e saj, ndryshime qe e benin te pamundur qe ajo te prekej nga cdo lloj parkinsoni, alzhajmeri, skleroza dhe shume semundje te tjera.

Pervecse te jetosh gjate percaktohet qe ne gjenet tona ne momentin e lindjes, ndonjehere duhet dhe fati per te jetuar kaq gjate. Ne fakt, e ndjera lindi si shtatanike, i mbijetoi dy Lufrave Boterore, disa bombardimeve dhe permbytjeve.

Ajo nuk ishte me ne gjendje te kujdesej per veten e saj duke nisur nga mosha 105-vjecare, kur vendosi me vullnet te lire te hynte ne nje azil. Rekordmenia per jetegjatesine ne momentin e vdekjes, nderroi jete pasi luftoi me sukses per 15 vjet ndaj nje tumori.

No comments:

Post a Comment