29 Tetor 2011, çfarë ka ndodhur si sot në Shqipëri dhe në Botë

Ngjarje

1390 – U bë gjykimi i parë për shtrigëri në Paris.
1863 – Formohet Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq.
1901 – Leon Czolgosz, vrasësi i presidentit amerikan William McKinley, u ekzekutua në ulëse elektrike.
1922 – Mbreti italian Victor Emmanuel III zgjedh Benito Mussolinin Kryeministër.
1923 – Mustafa Kemal Atatürk shpalli Turqinë Republikë.
1948 – Masakra Safsaf
1956 – Në krizën e Kanalit të Suezit, Izraeli pushton Gadishullin egjiptian të Sinajit.
1956 – Qyteti ndërkombëtarë Tangier u ri integrua në Maroko.
1960 – Në Louisville, Kentucky, Cassius Clay (që më vonë bëhet mysliman dhe merr emrin Muhammad Ali) fiton ndeshjen e par profesionale ne boks.
1969 – Lidhja e parë kompjuter në kompjuter u realizua në ARPANET.
1983 – Drithja e tokës në Turqi len të vdekur 1,300 njerëz.
1985 – Gjenerali Samuel K. Doe është fituesi i zgjedhjeve të par multipartiake në Liberi.
1994 – Francisco Martin Duran bën mbi dymi gjuajtje drejt Shtëpisë së Bardhë (Duran më vonë u dënua për tentim për vrasje të presidentit amerikan Bill Clinton).
1998 – Komisioni jugafrikan i së Vërtetës dhe i Pajtimit dënon aparteidin e dhunën e ushtruar nga Kongresi Nacional Afrikan.
2002 – Ho Chi Minh City ITC Inferno, zjarri shkatërron shitore të gjërave luksoze me rreth 1500 blerës ku 60 vdesi dhe 100 digjen në tërësi.

Lindje

1882 – Jean Giraudoux, dramaturg francez
1897 – Joseph Goebbels, nacist gjerman dhe minister për propagandë
1926 – Necmettin Erbakan, politikan turk
1930 – Bernie Ecclestone, ndermarres britanez dhe pronar i Formula
1944 – Fausto Leali, këgëtarë italian
1957 – Dan Castellaneta, dublues amerikan
1960 – Agim Çeku, ushtarak, politikan kosovar
1971 – Winona Ryder,aktore amerikane

Vdekje

1805. – Tituš Brezovački, letrar kroat ( 1757)
1908. – Silvije Strahimir Kranjčević, letar kroat ( 1868)
1911 – Joseph Pulitzer gazetar dhe publicist amerikan
1967 – Julien Duvivier regjisor filmik francez
2007 – Frane Matošić futbollist dhe trener futbolli kroat ( 1918)

No comments:

Post a Comment