08 Nëntor 2011, çfarë ka ndodhur si sot në Shqipëri dhe në BotëNgjarje

1889 – Montana pranohet si shteti i 41-të i ShBA-ve.
1895 – Duke eksperimentuar me elektricitet Wilhelm Röntgen zbulon rrezet x.
1923 – Adolf Hitler bën tentativën e parë të marrjes së pushtetit në Gjermani, me grusht shtetin e dështuar në Munih, që njihet si “Puçi i Hollit të Birave”.
1935 – Fernand Bouisson zgjedhet kryeministër i Francës.
1939 – Në Munich, Adolf Hitler i shpëton një tentimi për vrasje, në kohën kur ishte duke festuar përvjetorin e 16-të të Beer Hall Putsch.
1941 – U krijua Partia Komuniste Shqiptare.
1966 – Edward Brooke bëhet afro-amerikani i parë që zgjedhet senator në Senati e Shteteve të Bashkuara.
2010 – BE heq vizat për Shqipërinë dhe Bosnje-Hercegovinën.
Lindje

1656 – Edmond Halley, astronom anglez
1848 – Gottlob Frege, fizikant dhe matematikan gjerman
1909 – Ivan Donçeviç, letrar kroat
1935 – Alain Delon, aktor francez
1947 – Nakib Abdagiq, aktor dhe letrar boshnjak
1969 – Lutfi Haziri, politikan kosovar
1970 – Zehnija Buliq, letrar boshnjak
1983 – Blanka Vlashiç, atlete kroate.
Vdekje

1674 – John Milton, letrar anglez
1984 – Vjeçeslav Molotov, politikan rus
1987 – Alija Nametak, folklorist, dramaturg boshnjak.

No comments:

Post a Comment