Buka, makaronat, orizi, sallata jeshile, lulelakra, qepa dhe djathërat e freskëta, vezët e ziera, qumështi i ngrohtë dhe frutat e ëmbla, favorizojnë gjumin dhe ndihmojnë organizmin të qetësohet, ndërsa ushqimet që përmbajnë erëza kryesisht: piper të kuq, piper të zi, kripë me tepricë, madje dhe sallameritë, ushqimet e konservuara, pengojnë gjumin.
Janë me miliona njerëzit në të gjithë botën që vuajnë nga çrregullime të gjumit, që shtohen me ndryshimin e stinëve dhe në veçanti me afrimin e pranverës, duke ndikuar në shëndetin e përgjithshëm dhe cilësinë e jetës. Sipas ekspertëve, ushqyerja është e lidhur ngushtë me gjumin: ka nga ata që përgjumen me vështirësi kur nuk kanë ngrënë, ose e kundërta kanë ngrënë më tepër se ç’duhet.
Ekspertët kanë stiluar një menu ideale të ushqimeve që duhen evituar, sidomos: çokollata, kakaoja, çaji dhe kafeja për shkak të pranisë në to të kafeinës, përveç pijeve alkoolike të forta që ndikojnë në cilësinë e gjumit dhe në një zgjim jo të mirë në mëngjes. Për ekspertët, në darkë është e rëndësishme të shmangen ushqimet me tepricë sode, piper, hudhra dhe kripë, por edhe sallamrat.
Ndërkohë që rekomandohen disa ushqime të tjera që arrijnë të na qetësojnë: makarona, oriz, buka dhe të gjitha ato ushqime që përmbajnë aminoacide, sepse favorizojnë sintezën e serotoninës, që është një neutrasmetues cerebral që stimulon relaksimin. Mjaft të mira për menynë e mbrëmjes janë edhe perimet, vezët e ziera, mishi, peshku, djathërat e freskëta. Serotonina shtohet me konsumimin e ushqimeve me sheqerna të thjeshta si frutat e ëmbla të stinës.
Mes perimeve, në vend të parë është sallata jeshile, që ndiqet nga lulelakra e kuqe dhe qepa, sepse vetitë e tyre qetësuese ndihmojnë gjumin. Por mjaft të mira janë dhe kungujt, rrepa dhe kavoli. Së fundi një gotë qumësht e ngrohtë përpara se të shkohet në shtrat, që përveç se qetëson aciditetin e stomakut, bën të mundur të hyjë në qarkullim gjatë tretjes elemente që favorizojnë një gjumë të qetë dhe të pakësojnë nervozizmin.
Janë me miliona njerëzit në të gjithë botën që vuajnë nga çrregullime të gjumit, që shtohen me ndryshimin e stinëve dhe në veçanti me afrimin e pranverës, duke ndikuar në shëndetin e përgjithshëm dhe cilësinë e jetës. Sipas ekspertëve, ushqyerja është e lidhur ngushtë me gjumin: ka nga ata që përgjumen me vështirësi kur nuk kanë ngrënë, ose e kundërta kanë ngrënë më tepër se ç’duhet.
Ekspertët kanë stiluar një menu ideale të ushqimeve që duhen evituar, sidomos: çokollata, kakaoja, çaji dhe kafeja për shkak të pranisë në to të kafeinës, përveç pijeve alkoolike të forta që ndikojnë në cilësinë e gjumit dhe në një zgjim jo të mirë në mëngjes. Për ekspertët, në darkë është e rëndësishme të shmangen ushqimet me tepricë sode, piper, hudhra dhe kripë, por edhe sallamrat.
Ndërkohë që rekomandohen disa ushqime të tjera që arrijnë të na qetësojnë: makarona, oriz, buka dhe të gjitha ato ushqime që përmbajnë aminoacide, sepse favorizojnë sintezën e serotoninës, që është një neutrasmetues cerebral që stimulon relaksimin. Mjaft të mira për menynë e mbrëmjes janë edhe perimet, vezët e ziera, mishi, peshku, djathërat e freskëta. Serotonina shtohet me konsumimin e ushqimeve me sheqerna të thjeshta si frutat e ëmbla të stinës.
Mes perimeve, në vend të parë është sallata jeshile, që ndiqet nga lulelakra e kuqe dhe qepa, sepse vetitë e tyre qetësuese ndihmojnë gjumin. Por mjaft të mira janë dhe kungujt, rrepa dhe kavoli. Së fundi një gotë qumësht e ngrohtë përpara se të shkohet në shtrat, që përveç se qetëson aciditetin e stomakut, bën të mundur të hyjë në qarkullim gjatë tretjes elemente që favorizojnë një gjumë të qetë dhe të pakësojnë nervozizmin.
(albeu.com)
No comments:
Post a Comment